Hostinar

_GHO9463
Picture of Hostinar

Hostinar

Fotograf tanar, entuziast, creativ si in plina ascensiune, care incearca sa surprinda emotiile tale in fotografii de neuitat.

Tradiții de nuntă din România

Tradițiile și superstițiile de nuntă au legătură cu norocul pe care tinerii căsătoriți și-l doresc în călătoria pe care o vor parcurge împreună după căsătorie. Ele sunt considerate aducătoare de belșug, voie bună, înțelegere și noroc.

Au apărut cu siguranță la sat unde tradițiile și obiceiurile se întrec în importanță, iar ulițele satelor, în timpul nunților răsună de  veselie și de voia bună a nuntașilor. Jocul, cântecele, chiuiturile însoțesc atmosfera de sărbătoare la fiecare nuntă tradițională.

 

Tradițiile de nuntă reprezintă și unele dintre cele mai importante momente surprinse în fotografii. Pentru ca voi să vă bucurați de fiecare moment în parte, rolul meu este să surprind în poze emoția voastră și a celor care vă sunt alături. Astfel vei putea să revezi oricând cele mai dragi momente.

Uite care sunt câteva dintre tradițiile de nuntă din România:

 

Tradiții înainte de nuntă

Pețitul

Cererea în căsătorie era pe vremuri o treabă serioasă. Mirele mergea la părinții fetei și le cerea permisiunea acestora pentru căsătorie. Dacă primeau binecuvântarea părinților, mirele îi dăruia celei dragi un inel și următorul pas era alegerea nașilor.

 

Alegerea nașilor

Viitorii părinți spirituali ai mirilor vor juca un rol important atât în desfășurarea nunții, cât și în viața tinerilor căsătoriți. De exemplu, nașii sunt cei care vor plăti voalul miresei, lumânările și preotul care va oficia căsătoria. Tot nașii sunt cei care, alături de părinți, pot oferi sfaturi și gânduri bune noului cuplu, la nevoie.  Astfel, viitorii miri au de făcut o alegere serioasă în privința nașilor.

Bradul de nuntă

În dimineața nunții un brad era împodobit cu ornamente de către tinerii prezenți la casa miresei. Un cavaler de onoare îl aducea la biserică, apoi la casa mirilor pentru a simboliza viața îmbelșugată a celor doi tineri proaspăt căsătoriți.

 

Tradiții în timpul nunții

Îmbrăcarea mirilor în hainele de nuntă

Mirele este pregătit și aranjat de către cavalerii de onoare. În acest timp este bărbierit pentru a simboliza trecerea de la statutul de flăcău la cel de bărbat însurat. Apoi mirele merge la casa nașilor unde dăruiește nașei buchetul, iar nașului îi pune papionul sau cravata la gât.

 

Nașii iau lumânările de cununie și voalul miresei și împreună cu alți invitați merg spre casa miresei. Aici, nașa o va ajuta mireasa să se pregătească și îi va prinde voalul. Melodia cea mai cunoscută care însoțește acest moment este “Ia-ți mireasă ziua bună”.

 

Mirele îi dăruiește buchetul miresei și o vede pentru prima dată îmbrăcată în rochia de mireasă. Nașa rupe turta miresei și o împarte cu cei prezenți iar mireasa prinde flori în piept nuntașilor. Se joacă hora miresei și împreună cu nașii și întreg alaiul de nuntă, mirii merg spre biserică unde are loc cununia religioasă.

Tradiții în timpul petrecerii

De seara până a doua zi spre dimineață, sau de la prânz până seara târziu, nunta este un motiv de sărbătoare și un prilej de a fi alături de de care au venit să fie alături de noua familie, cu daruri și cu voie bună.

Dansul mirilor

Dansul mirilor este unul din cele mai așteptate momente ale serii fiind încărcat cu multe emoții pozitive. Este și unul dintre momentele acelea când toți invitații se vor uita la miri cu zâmbetul pe buze.

 

Poți citi în articolul Cele mai frumoase fotografii cu dansul mirilor la ce întrebări să răspunzi înainte să alegi melodia pe care veți dansa.

 

Aruncarea buchetului

Mireasa aruncă buchetul fetelor nemăritate și cine va prinde buchetul de mireasă va fi următoarea la măritat.

Dacă vrei să afli câteva tendințe florale de nuntă pentru 2023, tendințe ce se potrivesc oricărui stil și buget, poți citit articolul: Tendințe florale pentru nunta ta în 2023

Apoi, nașa da jos voalul miresei și îi va pune năframa pentru a marca trecerea tinerei fete la statutul de femeie măritată.

În Brăila, printre tradiţiile şi obiceiurile de nuntă specifice sunt: jucatul căldării, ruperea cozonacului miresei, dansurile tradiţionale din dimineaţa nunţii, bărbieritul mirelui, etc.

Sunt și alte tradiții la care te-ai gândit și pe care vrei să le respecți la nunta voastră? Contactează-mă și povestește-mi la ce v-ați gândit iar eu voi surpinde în fotografiile de la nunta voastră fiecare element din această poveste frumoasă. Povestea voastră.

cu drag,

George, fotograful tău de nuntă