Hostinar

Lista pentru nunta
Hostinar

Hostinar

Fotograf tanar, entuziast, creativ si in plina ascensiune, care incearca sa surprinda emotiile tale in fotografii de neuitat.

7 Lucruri pe care trebuie sa le faceti pentru organizarea cununiei civile

Pot spune că organizarea cununiei civile este aproximativ la fel de complexă precum planificarea nunții, întrucât sunt mai multe detalii pe care trebuie să le luați în calcul. Cum și acesta este un eveniment major în viața voastră, stresul și agitația pot interveni cu ușurință. De aceea, m-am gândit să detaliez în acest articol aspectele esențiale privind organizarea cununiei civile.

Așa că vă invit să vă așezați comod și să descoperiți în continuare cum să vă planificați căsătoria civilă.

Organizare cununie civilă: Sfaturi pentru pregătirea celei mai speciale zi

 1. Alegerea datei pentru cununia civilă

Odată ce ați decis să faceți marele pas, este indicat să începeți să vă gândiți la o posibilă dată. Deși poate aveți impresia că pentru căsătoria civilă sunt mai puține detalii de stabilit, vă înșelați.

Iar dacă doriți să aveți și cununia religioasă în aceeași zi, cu atât mai mult trebuie să decideți ziua cununiei cât mai curând posibil. În acest fel, veți avea îndeajuns de mult timp la dispoziție și pentru celelalte pregătiri precum alegerea fotografului pentru nuntă sau selectarea restaurantului.

Foarte important de reținut: dacă alegeți să aveți ambele cununii în aceeași zi, verificați înainte calendarul ortodox, întrucât există perioade din an când nu se oficiază căsătorii religioase.

 1. Pregătirea analizelor și a documentelor necesare

Pentru cununia civilă aveți nevoie de un certificat medical prenupțial, care este valabil doar 24 de ore. În consecință, cel mai bine este să îl solicitați medicului de familie cu o zi înainte de a depune actele la Starea Civilă, însă asigurați-vă că acesta lucrează în ziua respectivă.

Totodată, cununia civilă trebuie să aibă loc la cel puțin 10 zile după eliberarea certificatelor medicale prenupțiale, dar nu la mai mult de 14 zile. Atenție că se iau în calcul atât ziua eliberării certificatului, cât și data la care doriți să aveți căsătoria.

De asemenea, aveți nevoie și de analize de sânge pentru verificarea existenței virusului HIV ori a sifilisului, precum și de o radiografie pulmonară prin care se depistează existența tuberculozei.

În afară de anlizele și de certificatele medicale, mai aveți nevoie și de:

 • actele de identitate, original și copie;
 • certificatele de naștere, original și copie;
 • formular tipizat pentru declarația de căsătorie;
 • timbre fiscale;
 • dosar.
 1. Programarea la Starea Civilă

Înainte de a depune actele, verificați în timp util la Starea Civilă de care aparțineți dacă sunt și alte proceduri pe care trebuie să le urmați, programul pentru înscrierea documentelor, precum și dacă trebuie să plătiți anumite taxe. De regulă, se percepe o taxă pentru oficierea căsătoriilor în zilele de weekend.

 1. Alegerea martorilor

Puteți fie să îi rugați pe viitorii nași să vă fie și martori, fie să alegeți doi dintre cei mai buni prieteni pentru acest rol. Important este ca persoanele alese să fie cetățeni români și să aibă la ei actul de identitate.

 1. Selectarea vestimentației

În cazul în care organizați cununia civilă separat de cea religioasă, aveți libertatea să alegeți o vestimentație cât mai colorată sau chiar comodă. Esențial este ca hainele alese să vă reprezinte, iar voi să vă simțiți bine.

 1. Invitarea persoanelor apropiate

După ce reușiți să depuneți actele la Starea Civilă și știți data și intervalul orar, este timpul să îi invitați pe cei dragi. Încercați să îi anunțați cu cel puțin 2 săptămâni înainte, astfel încât să aibă și ei timp pentru a-și pregăti ținutele și elibera programul în ziua căsătoriei.

 1. Sugestii pentru sărbătorirea evenimentului

De regulă, după oficierea căsătoriei, invitații sunt serviți cu un pahar de șampanie și prăjituri. Pentru a vă putea bucura de o atmosferă intimă și memorabilă, vă recomand să faceți rezervare la un restaurant.

La final, nu uitați că dacă vă doriți ca aceste momente să fie imortalizate într-un mod profesional, includeți pe lista organizării cununiei civile și angajarea unui fotograf de nuntă care să vă fie alături pe toată durata evenimentului.

Mulți ani fericiți împreună vă doresc!